January 21, 2025
Eurovision 2020 Köşeler Uncategorized

Coronavirüs: Eurovision 2020 nasıl düzenlenecek?

Coronavirüs: Eurovision 2020 nasıl düzenlenecek?

CORONAVİRÜS EUROVISION’U NASIL ETKİLEYECEK?

2020’ye pek de mutlu girdik sayılmaz. Aralık 2019’un sonlarında Çin’in Wuhan kentinde belirsiz bir hastalık dalgası yaşandı. Kimsenin o tarihte daha henüz ne olduğunu bilmediği hastalık ise “Coronavirüs” (Covid-19) adlı yeni bir virüs olduğu ortaya çıktı. 3 ay içinde tüm dünya genelinde toplam 170.000 vaka yaşandı. Bu 170.000 insandan yaklaşık 6.500’ü hayatını kaybederken, yaklaşık 77.000’i iyileşti. Şu an tüm dünyada hala yaklaşık 85.000 aktif vaka var.

Virüs Hollanda’da dahil olmak üzere hemen hemen tüm dünyada ülkelerinde görüldü. Peki Coronavirüs’ün Eurovision üzerinde ki etkisi ne olacak?

CORONAVİRÜS EUROVISION’U ŞU ANA KADAR NASIL ETKİLEDİ?

Coronavirüs’ün Eurovision üzerinde olan etkisini ilk Danimarka’nın “Dansk Melodi Grand Prix” adlı ulusal finalinde gördük. Danimarka devlet kanalı DR ulusal finali tamamen seyircisiz yapma kararı aldı.

Ayrıca Yunanistan, İsveç ve Israil delegasyonları her yıl ev sahibinde düzenlenen delegasyon toplantısına Coronavirüs nedeniyle katılmama kararı alıp, dijital yoldan şarkı ve sahne projelerini Avrupa Yayın Birliğine (EBU) ilettiler.

EBU’nun genel merkezinde bir personelin Coronavirüs testleri pozitif çıkınca, EBU’dan da radikal karar geldi ve Jon Ola Sand olmak üzere birçok EBU personeli delegasyon toplantısına katılmadılar.

Ayrıca Hollanda devleti 6 Nisan’a kadar 100 kişiden fazla oluşan tüm organizasyonlara iptal çağırısında bulunduğu için Amsterdam, Hollanda’da gerçekleşmesi planlanan “Eurovision In Concert” pre-party’si iptal edildi.


Bunun yani sıra “Israel Calling” ve İspanya’da yapılması planlanan pre-party’de iptal edildi.

EUROVISION EKİBİ AÇIKLAMA YAPTI!

Bu olaylar yaşanırken, Hollanda ve uluslararası basında birçok dedikodu dönüyordu. Bu dedikoduların bir tanesi ise Eurovision’un seyircisiz gerçekleşecek olmasıydı. Eurovision 2020 baş yapımcısı Sietse Bakker ancak Eurovision’u seyircisiz gerçekleşeceğini hayal edemediğini açıkladı. Rotterdam belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, Eurovision 2020 organizasyon komitesinde bulunan Cornald Maas ve Avrupa Yayın Birliği daha bir karar için çok erken olduğunu, çeşitli senaryoların düşünüldüğünü ve 6 Nisan’a kadar resmi kararın geleceğini vurguladılar. 6 Nisan’a kadar ise Eurovision için bütün çalışmaların normal seyrinde devam edeceği açıklandı. 

PEKİ BU ÇEŞİTLİ SENARYOLAR NE?

Slovenya devlet kanalının genel müdürü Natalijo Gorščak Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) Eurovision için alternatif bir plan düşündüğünü belirtti.

Natalijo Gorščak’in açıklamasına göre, her 41 ülke kendi ülkelerinde TV stüdyosunda performanslarını sergileyecekler ve bu TV stüdyo kayıtları naklen Eurovision yayınında verilecek.

EUROVISION 2020: PEKİ ŞİMDİ NASIL DÜZENLENECEK?

5 potansiyel senaryonun değerlendirildiğini düşünüyorum:

1.Eurovision Şarkı Yarışması 2020 tamamen iptal edilecek

En düşük potansiyel senaryo olarak görüyorum bunu. Eurovision Şarkı Yarışmasının iptal edileceğini sanmıyorum. Avrupa Yayın Birliği (EBU) katılımcı 41 ülkeden her yıl katilim payı alıyor. Bu miktar ülkenin ekonomik durumu ve vatandaş sayısına göre ülkeden ülkeye değişiyor. Eurovision Şarkı Yarışmasının giderleri bir kısım bu parayla ödeniyor. Büyük bir ihtimalle bu katilim payı miktarı çoktan çeşitli harcamalar için kullanıldığını düşünüyorum. Eğer ki Eurovision Şarkı Yarışması tarihte ilk kez iptal edilecek olursa, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tüm katılımcı ülkelere katılım payını geri ödemek zorunda kalır ve büyük bir zarara uğramış olur.

Çünkü bu tür büyük bir organizasyon için yüzlerce şirketlerle anlaşma yapılıyor. Maalesef ki TV prodüksiyon alanında bu tür sözleşmeleri fes etme mümkünatı bulunmuyor. Avrupa Yayın Birliği’nin bu zararın üstesinden kalkabileceğini düşünmüyorum. Ayrıca 41 delegasyon şu ana kadar yüksek miktarda harcamalar yaptılar. EBU’nun 41 şarkıyı değerlendirmeyip, komple projeleri iptal edeceğini hiç sanmıyorum.

2. Eurovision Şarkı Yarışması 2020 başka bir tarihe ertelenecek

Açıkçası bu senaryoyada çok az potansiyel tanıyorum. 41 ülkenin ulusal kanalları yayın takvimlerini aylar öncesinden planlıyorlar ve çeşitli yayın hakları için sözleşme imzalıyorlar. Eğer ki yarışma ertelenmiş olsa, ertelenmiş olan tarihteki tüm yayınların sözleşmeleri fes edilmeli. 41 ülkenin devlet kanalları potansiyel tazminat dava riskini göze alıp almayacakları ise soru işareti. Ayrıca bu yıl Olimpiyatlar düzenlenecek ve eğer ki Eurovision ertelenmiş olursa büyük bir ihtimalle Olimpiyat oyunlarının yayınlarıyla kesişecek.

Bunun yani sıra Rotterdam şehrinin ertelenecek olan tarihte kapasitesi olup olmayacağıda soru işareti. Rotterdam’da yaz boyu çeşitli festivaller ve spor organizasyonları olacak. Bu tür organizasyonlar için binlerce turist bekleniyor. Bunun yani sıra Eurovision gibi büyük bir organizasyonu Rotterdam kentini baya zorluğa sokacağını düşünüyorum. Ayrıca Rotterdam’da Eurovision için uygun görülen “Rotterdam Ahoy” mekânı, önümüzde ki aylar boyunca çeşitli organizasyon ve konserler nedeniyle dolu olacak. Takvime buradan göz atabilirsiniz. Bu tür organizasyonların Eurovision için iptal edilmesi o kadarda kolay değil. Eurovision Şarkı Yarışması için Ahoy ’un 2 hafta komple bos olması gerekecek ve takvimde de gördüğünüz gibi Ahoy ’un hiçbir tarihte 2 hafta boş kaldığını göremiyoruz.

Ayrıca yukarıda da belirttiğim gibi, Eurovision Şarkı Yarışması için çalışan birçok şirketler var. En önemli şirket ise prodüksiyon şirketi. Bu tür prodüksiyon şirketlerinin tüm yıl boyunca çeşitli organizasyonlardan siparişleri oluyor. Eğer ki Eurovision ertelenmiş olursa, prodüksiyon şirketinin o tarihte bos olması gerekiyor. Ayrıca şu ana kadar seçilmiş Eurovision prodüksiyon ekibinin ertelenmiş tarihte bos olup olmayacağı da soru işareti. Olası bir ertelenme durumunda bir diğer sorun ise, sipariş edilmiş olan sahnenin, kameraların, ışıkların vs. ertelenmiş olan tarihte Eurovision için kullanıp kullanılmayacağı. Eğer ki Rotterdam şehri ertelenmiş olan tarihte yarışmayı düzenleyemeyip, yarışma başka bir mekâna veya şehire taşınırsa, tüm şu ana kadar üretilmiş sahne aletlerinin yeniden üretilmesi gerekiyor. Çünkü tüm sahne aletleri, kamera ve ışıklandırma sayısı ve pozisyonu, mekânın büyüklüğüne ve boyutuna göre üretiliyor. Ayrıca bu tür ışık ve kameraları Eurovision için kiralayan şirketler ertelenmiş olan tarihte bu aletleri başka bir organizasyon için kiralamış olabilir.

Ve en büyük sorun ise 41 delegasyonun, sanatçıların, interval act sanatçıların ve Eurovision için gönüllü olarak çalışan ekibin ertelenecek olan tarihte boş olup olmayacakları.

Eğer ki Eurovision ertelenecek olursa, EBU ve organizatörleri büyük bir lojistik sorun ile karşı karşıya kalacaklar. Ve bunun altından kalkabileceklerini düşünmüyorum.

3. Eurovision Şarkı Yarışması sorunsuz normal bir şekilde düzenlenecek

Negatif düşünmeyi bir kenara atalım – pozitif düşünülecek çok şey var aslında. Dünyadan birçok bilim adamı Coronavirüs için kolayca bir ilaç bulabileceğini vurguladılar. Ayrıca ilk ilaçlar şu anda bulunmuş ve test sürecinden geçiyorlar. Bu tür ilaçların yakında insanlar üzerinde test edileceği konuşuluyor. Eğer ki Nisan’a kadar bu ilaç insanlara uygulanıp, vaka sayısı gittikçe azalırsa, yarışmanın normal bir şekilde düzenlenebileceğini umuyorum. Ancak bunu zaman gösterecek.

4. Eurovision Şarkı Yarışması seyircisiz gerçekleşecek

En yüksek potansiyellerden biri bence Eurovision’un seyircisiz gerçekleşmesi. Toplam her show için yaklaşık 15.000 bilet satışa çıktı, toplam hesaplarsak 9 show için 135.000 bilet satıldı. Ayrıca Rotterdam’a yaklaşık 65.000 turist bekleniyor. Kapalı alanda, çok az mesafeli olan bir yerde bu kadar insani bir araya koymalarını hiç tahmin edemiyorum şu durumda. Ki birçok hükümet, Hollanda hükümeti de buna dahil, 100 kişiden fazla organizasyonları 6 Nisan’a kadar iptal etti. Bu tarihin erteleneceği düşünülüyor.

“Hiçten daha iyi” mantığıyla bu potansiyelin uygulanacağını düşünüyorum.

5. Eurovision her ülkenin TV stüdyosundan naklen yayınla gerçekleştirilecek

Gelelim bana göre en büyük ihtimalle uygulanacak olan senaryoya: her 41 ülke kendi ülkelerinde, kendi TV stüdyolarından performans gösterip, bu performanslar Eurovision Şarkı Yarışmasında naklen yayınla verilecek. Bana göre şu durumda en gerçekçi ve en güvenli senaryo.

Eğer ki 41 ülkenin delegasyonu, seyircisiz olmuş dahi olsa, Rotterdam’a yarışma için gelmiş olsa, hala bu virüsün yayılmasına kolaylık sağlamış olur. Her 41 ülkeden, onlarca delegasyon ekibi geliyor ve ayrıca hala yakın bir mesafede birlikte çalışmış oluyorlar. Bunun yani sıra bazı ülkeler, sınırlardan çıkma yasağı veya karantina yapılmasını emretti. Yani eğer bu ülkelerde ki delegasyonlar yarışmaya gitmek istemiş olsalar bile, kendi sınırlarından çıkamayacaklar.

Bu nedenlerden dolayı her ülkenin kendi TV stüdyosunda performans sergilemeleri bana en mantıklı seçenek gibi geliyor. EBU hem lojistik sorunları ortadan kaldırmış olacak ve ayrıca büyük bir zarardan kaçınmış olacaklar. Ve en önemlisi bu yöntemle virüsün yayılmasını engellemiş olacaklar.

Tabii bunun dezavantajları da bulunuyor: her ülke değişik bir sahne kurmak zorunda kalacak ve her ülkenin değişik prodüksiyon ekibi olacak. Kısacası, ülkeler arasında haksızlık durumu yaşanabilecek. San Marino’nun sahne kurma potansiyeli ve teknik ekibi, İsveç’in veya Rusya’nın ekibi kadar profesyonel olmayabilir. Ayrıca bu senaryoyla Hollanda yıllarca beklemiş oldukları zaferin tadını çıkaramayacaklar ve hiçbir gelir sağlamayacaklar (Eurovillage, Euroclub, turistik ve sponsor gelirleri vs.). Bu nedenden dolayı eğer ki böyle bir senaryo planlanıyorsa, gelecek yıl yine Hollanda’nın ev sahibi olma hakkinin kazanmasının adil olduğunu düşünüyorum.

Hangi senaryonun uygulanacağı hala kesin değil. En geç 6 Nisan’a kadar yani sahne inşaatı tam başlamadan önce ki tarihe kadar kesin bir karar gelmesi bekleniyor. Hangi potansiyel uygulanacak olursa olsun, tüm Eurofanları, hepimizi müzik birleştirecektir. Karantinalara, engellere rağmen, müzik ve sanat her zaman birleştirmenin bir yolunu bulur.

Photo by: eurovision.tv