Türkiye elemelerine katılan ünlü isimler
TRT, 1975 yılından itibaren Eurovision temsilcisini belirlemek için ‘Eurovision Türkiye Elemeleri’ isimli ulusal finali düzenledi. TRT sadece 2003, 2006-2012 yılları arası temsilcisini iç seçim ile belirlemiştir.
Her yıl Eurovision Türkiye Elemelerine yüzlerce kişi başvurdu. Peki hangi tanıdık isimler ulusal finallerde yer almaya hak kazandı.
Cici Kızlar
Çoğumuz “Ah kalbim ben senden çok çektim” diye biliyoruz şarkının sözleri, Cici Kızlar 1975 yılında Eurovision elemelerine katılmış Semiha Yankı ile eşit puan toplamıştı daha sonra çekilen kura sonucu Semiha Yankı birinci olmuştu. Cici Kızlar Eurovision’a katılamasa da Türkiye’de “Delisin” ile şöhret olmaya başlamışlardı. Dönemin en popüler plak şirketlerinden olan 45lik’te yer almış “Delisin” kısa süre içinde bir numara olmuş Altın Plak ile ödüllendirilmiş ve Hey Dergisi okularının seçimiyle “Yılın Besteleri” kategorisinde 13. olmuştu.
Füsun Önal
“Senden Başka”, “Oh Olsun”, “Ah Nerede” gibi şarkıları seslendiren sesi ve sahne performansı ile 1970’li ve 1980’li yılların önde gelen kadın pop şarkıcıları arasında yer alan Füsun Önal, “Minik Kuş” ile 1975 ulusal finallerine katılmış ve üçüncü olmuştu.
Nükhet Duru
1970’lerden bugünlere değin yeni albüm yapımlarına imza atan ve birçok klasikleşmiş şarkı seslendiren Nükhet Duru ilk defa 1978 yılında elemelere Modern Folk Üçlüsü ile kurdukları Grup Major ile katılır. ‘Dostluğa Davet’ isimli şarkıyla üçüncü olur.
Sezen Aksu
Ali Kocatepe, Coşkun Demir ve Sezen Aksu ‘Mavi Yolcular’ isimli Eurovision’a özel bir grup oluşturur. Mavi Yolculuklar 1983 yılında elemelere katılır fakat başarılı olmaz.
Barış Manço
Barış Manço 1983 yılında elemelere ‘Kazma’ adlı şarkısıyla katıldı. Barış Manço favori olarak gösterilse de jüri tarafından ön elemede elendi ve “Aslında benim jürim elli milyondur. Esas kararı onlar verecektir. Döneceğim ve parçayı plak yapacağım. O zaman her şey ortaya çıkacak” açıklamasını yaptı.
Aşkın Nur Yengi & Harun Kolçak
1987 yılında Aşkın Nur Yengi ve Harun Kolçak ikilisi ‘Güzel şeyler söyle’ isimli şarkılarıyla elemelere katılırlar.
Ahmet Özhan
1970’li ve 1980’li yılların popüler Türk müziği yorumcusu olarak bilinen Ahmet Özhan, “Gülümse Biraz” isimli şarkısıyla 1987 elemelerine katılmıştır.
Emel Mutfuoğlu
1988 yılında Emel Müftüoğlu ve Erdal Çelik ikilisi “Aşk yaşamaya değer” isimli şarkısıyla katılır.
Yonca Evcimik
1988 yılında Grup 88 “Fazla Vaktim Yok” isimli şarkısıyla katılır. Grup üyeleri arasında Yonca Evcimik yer alıyor.
Fatih Erkoç
1988 yılında Fatih Erkoç ‘Bitmesin Bu Sonbahar’ isimli şarkısıyla katılır.
İzel Çelikoz
1989 elemelerinde Neco’nun ‘Fora Fora’ şarkısında Neco’ya vokal yaparak katılır. 1990 yılına geldiğimizde ‘Selam Yabancı’ isimli şarkısıyla katılır ve 2 puanla sonuncu olur.
Sibel Tüzün
2006 yılında ülkemizi temsil eden Sibel Tüzün 1990 yılında ülkemizi temsil etmek için elemelere katılır. “Kime Ne?” şarkısıyla 16 puan toplayarak dokuzuncu olur.
Sertab Erener
Ülkemize birincilik getiren Sertab Erener, 1990 yılında “Sen Benimlesin” isimli şarkısıyla elemelere katılır. 44 puanla altıncı olur.
Burcu Güneş
1997 yılında Burcu Güneş “Gece” isimli şarkısıyla elemelere katılır fakat istediği başarıyı elde edemez.
Pamela Spence
Türk rock ve elektronik müziğin sevilen şarkıcılarından Pamela Spence, 1998 yılında “Gökkuşağı” isimli şarkısıyla elemelere katılır.
Kubat
Türk halk müziği’nin sevilen isimlerinden Kubat, 1998 yılında ‘Dertli Saz’ isimli şarkısıyla elemelere katılarak ikinci olur.
Işın Karaca
2000 yılında Işın Karaca, ‘Bir kırık sevda’ isimli şarkısıyla elemelere katılır.
Zeliha Sunal
Zeliha Sunal 2000 yılında ‘Yarım kalan senfoni’ isimli şarkısıyla elemelere katılır.
Ceynur Biçer
“Yağmur”, “Aşk” isimli şarkılarıyla tanınan Ceynur, 2001 yılında “Hep aşk olsun” ve “Kayıp bir melek” isimli iki şarkıyla katılmıştır. “Kayıp bir melek” isimli şarkısıyla ikinci olmuştur.