December 9, 2024
Köşeler

Eurovision’da Arap ülkeleri

Eurovision’da Arap ülkeleri

Fas, Eurovision’a katılan ilk ve tek Arap ülkelerinden biri oldu. Avrupa Yayın Birliği (EBU) üyesi olan fakat Eurovision’a katılmayan birçok Arap ülkesi bulunuyor. Eurovision’a katılmasalar da perde arkasında görmediğimiz ufaktan bir Eurovision maceraları yer alıyor.

Fas

Fas İsrail’in Eurovision’dan çekilmesinden fırsat bularak ilk ve son kez 1980 yılında Samira Said’in söylediği « Bitaqat Hub » isimli şarkısıyla Eurovision’a katıldı. Ülke, İtalya’nın verdiği 7 puanla on sekizinci sırada yer aldı. Fas 12 puanını ise Türkiye’ye verdi.

Fas’ın yarışmaya geri dönmemesinin nedenlerinden biri İsrail, diğeri ise yüksek katılım ücreti. 2MTV, 2011 yılında EBU’ya katılmak için başvuruda bulundu ve halen onay bekliyor.

 
Tunus

 

Tunus 1977 yılında Eurovision’a katılmak için başvuru yaptı fakat yarışmaya az bir süre kala bilinmeyen nedenlerden dolayı yarışmadan çekildiğini açıkladı. Söylentiler, ERTT’nin İsrail ile rekabet etmek istemediğini öne sürdü, daha sonra ise bu söylentiler yalanlandı. Tunus yarışmaya katılsaydı dördüncü sırada sahne alacaktı. 18 Haziran 2007’de ulusal kanal ERTT, devletin talebi üzerine yarışmaya katılamayacağını doğruladı. Kanal, 2015 yılında ise Eurovision’a bir gözlemci göndermiştir.

Lübnan

1950’den bu yana bir EBU üyesi olan Lübnan, sonunda 2005 yılında Eurovision’a katılmaya karar verdi. Aline Lahoud, « Quand tout s’enfuit » adlı şarkısıyla ülkesini temsil edecekti ancak sorunlar ortaya çıktı.

Temsilci seçildikten iki ay sonra Télé Liban Genel Müdürü yarışmadan çekildiklerini açıkladı. Çekilme nedeninin İsrail olmadığını açıkladı. « Herhangi bir siyasi nedenden dolayı yarışmadan çekilmediğimizi belirtmek istiyoruz. Aslında kararımız yalnızca finansal sebeplere dayanıyordu. Şimdi bu konuda olası bir çözüm bulmak için çalıştığımızı biliyoruz. » dedi.

Lübnan yasalarına göre, ülke televizyon kanallarının herhangi bir İsrail içeriğini yayınlaması yasak. Bu nedenle, İsrail’in performansının gösteriden kesilmesi gerekecekti. Ancak, Eurovision kurallarına göre yarışmanın tamamı yayınlanmak zorunda.

Sonuç olarak, Lübnan yarışmadan çekildi ve son çekilme tarihinden sonra çekildiklerini açıkladıkları için, üç yıl boyunca men edildi. 2009 yılında EBU tarafından davet gönderildi fakat geri dönüş yapılmadı.

Filistin

 

2007’de Filistinli Yayın Şirketi, Avrupa Yayın Birliği’ne (EBU) aktif üyelik başvurusunda bulundu ve 2008 Eurovision’a katılma çabasına girdi. Uygulamanın arkasındaki motivasyon, Eurovision geleneğine olumlu kültürel deneyim oluşturmaya katkıda bulunmak ve Filistin’de bir medya altyapısı inşa etmek için bir dilekti. Fakat yapılan bu başvuru sonuç bulmadı.

2014 yılında Danimarka Parlamentosu’ndaki sol partilerden Enhedslisten’in sözcüsü Johanne Schmidt-Nielsen Filistin’in Eurovision’a katılması gerektiğini söylemiştir.

Katar

 

Katar Radyosu (QR) şu anda Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) ortak üyesiyken, Eurovision’a katabilmesi için tamamen EBU üyesi olması gerekiyor. Yayıncı ilk olarak 12 Mayıs 2009’da EBU başvurusu ile ilgilendiğini açıkladı. Katar Radyosu, yayıncının yarışma için bir gözlemci gönderdiği ve düzenlenen « 12points Qatar » adlı haftalık radyo şovunu yayınladı. Bundan olumlu tepkiler aldı ve Katar’ın Eurovision’a daha fazla dahil olmasını sağladı. Katar Radyosu, Katar üyeliği olursa İsrail de dahil olmak üzere tüm diğer yarışmacılara katılmaktan mutlu olacaklarını söyledi. Ayrıca 2011 yılında kadar katılmak istediklerini belirtti, ancak bir sonuç alınamadı.

 

Ürdün

Ürdün EBU üyesi olmasına rağmen Eurovision için başvuru yapmamıştır. 1975-1978 yılları arası Eurovision’u yayınlamıştır. Kanal, İsrail’in performansı sırasında yayını keserek çiçek resimleri göstermiştir. İsrail’in yarışmayı kazanacağı belli olduktan sonra yayını aniden kesmiştir.

Cezayir

Cezayir EBU üyesi olmasına rağmen bir kaynağa göre halkın ilgisizliği nedeniyle katılmadığını belirtip şu açıklamayı yapmıştı: « Başka türdeki uluslararası müzik festivallerini destekliyoruz. »

Libya ve Mısır, EBU üyesi olmasına rağmen Eurovision için hiç başvuru yapmamıştır.

Kim bilir belki önümüzdeki yıllarda bir Arap ülkesini Eurovision’da göreceğiz?
Photo by: ESCTurkey.com