January 14, 2025
Köşeler

2010’lu yıllarda Türkiye’de damga vuran olaylar!

2010’lu yıllarda Türkiye’de damga vuran olaylar!

Türkiye’de 2010’lu yıllara damga vuran olaylar!

2010’lu yıllarda 2013 yılından sonra yarışmaya katılmasak da Eurovision ülkemizde yakından takip edildi. İşte ülkemizde damga vuran olaylar.

10. Serhat’ın Eurovision’a katılması

2016 ve 2019 yılında Serhat Hacipaşalıoğlu San Marino’yu temsil etmişti. Türk bir sanatçının San Marino’yu temsil etmesi herkesi gururlandırmıştı. 2016 yılında prova günü Türk bayrağı ile kameralar karşısına çıkması ise hafızalardan silinmeyen Serhat, bu yıl yeniden “Say Na Na Na” şarkısı ile San Marino’yu temsil etmiş ve 77 puanla on dokuzuncu, halk oylamasında ise onuncu olmuştu. Serhat’ın yeri bizde her zaman ayrı olacak.

9. Jamala’nın zaferi

2016 yılında “1944” isimli yarı İngilizce yarı Kırım Tatarca şarkıyla katılan Jamala, Ukrayna’ya birincilik getirerek hem ülkesine hem Türk dünyasında büyük bir sevinç yaşattı. Jamala’nın zaferi sonrası Türk basını oldukça büyük bir ilgi gösterdi. Recep Tayyip Erdoğan Jamala’yı telefonla arayarak tebrik etmişti. Ayrıca Jamala, 2010’lu yıllarda ülkemizde konser veren tek birinci oldu.

8. Bakü’nün Eurovision’a ev sahipliği

Image associée

Azerbaycan’ın başkenti Bakü 2012 Eurovision’a ev sahipliği yapmış, sıfırdan 20 bin kapasiteli Kristal Salon inşa edilmiştir. Hazırlıklar için Türk işçileri ve firmaları yardım etmiştir.

İkinci yarı finalde Türkiye’nin son sırada açıklanması ve salonun ‘Türkiye, Türkiye’ diye bağırması hala hafızalarda yer almıştır. Büyük finalde oylama sırasında Safura’nın 12 puanı açıklarken ‘Can Türkiye’ diye seslenişi de unutulmayanlar arasında yer alıyor.

7. Azerbaycan’ın zaferi

Résultat de recherche d'images pour

2011 yılında Azerbaycan’ın zafer anında sahneye Türk bayrağı ile çıkmasıyla birlikte Türkiye-Azerbaycan kardeşliği Avrupa’ya bir kez daha kanıtlandı. Türk bayrağı ile sahneye çıkan Nigar, Türkiye gündemine oturmuş ve ana haber bültenlerine kadar çıkmıştı. Ell & Nikki ise daha sonra Beyaz Show’a konuk olmuştu. Recep Tayyip Erdoğan ise Ell & Nikki’yi telefonla arayarak tebrik etmiştir.

6. Geri mi dönüyoruz?

Résultat de recherche d'images pour

2015 yılında dönemin TRT Genel Müdürü Şenol Göka, TRT’nin 2016 yılında tekrar katılacağını açıklamıştı fakat Türkiye yarışmaya geri dönmedi. 2017 yılının yaz ayında ise Türkiye’nin yeniden katılacağı söylentileri çıkmış, daha sonra maNga’nın « Yeni Yeniden » tweetinden sonra Eurovision’a geri döneceğimiz haberleri ana haber bültenlerine kadar konu olmuş ve sosyal medyada gündem olmuştu. Son yapılan resmi açıklamada ise TRT’nin yarışmaya geri dönmeyeceği duyurulmuştu.

5. Kim bu Can Bonomo?

Résultat de recherche d'images pour

2012 Ocak ayında TRT, Can Bonomo’nun Eurovision’a katılacağını duyurduktan sonra ‘Kim bu Can Bonomo? » sorusu sorulmaya başlanmıştı. Can Bonomo günler boyunca konuşulmuş soyadı « Bonomo » üzerinden espirilere maruz kalmıştı. Hatta Musevi kimliği ile ilgili açıklama yapmak zorunda kalmıştı.  » Müziğin dili, dini, ırkı yok. Ben Türküm, Yahudi olmak bir dindir. Türkiye’de 36 ayrı etnik kökenden insan yaşıyor. 540 senedir buradayız. Bunun konuyla alakası yok. İsrail ile alakası yok. İspanya’dan 540 yıl önce gelmişiz. Türküm, Türkiye’yi temsil edeceğim. » demişti.

4. Eurovision’da elendik

Image associée

2011 yılında Yüksek Sadakat ülkemizi « Live It Up » adlı şarkısıyla temsil etmiş 47 puanla finale yükselememişti. Belki de 2011 yılını her zaman hüzünlü bir şekilde hatırlayacağız çünkü Eurovision tarihimizde ilk kez elenmiştik. Yüksek Sadakat aylarca konuşulmuş ve sert eleştirilere maruz kalmıştır.

3. Homobofik açıklamalar!

Résultat de recherche d'images pour

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren « Şu anda katılmayı düşünmüyoruz. Oylama sistemi gibi gerekçelerimiz var. Bir de kamu yayıncısı olarak, Avusturyalı birinci olan sakallı, etekli, cinsiyet kabul etmeyen, herhangi bir cinsiyeti olduğunu söylemeyen, ‘Aynı anda hem erkeğim hem kadınım’ diyen birini saat 21.00’de, çocukların seyrettiği bir zamanda ben canlı yayımlayamam ki. » açıklamasında bulunarak Twitter’da gündem olmuş, eleştirilmişti. İbrahim Eren’in bu açıklamaları sadece Türkiye’de değil Avrupa basınında da büyük yer bulmuştu.

2. maNga’nın ikinciliği

Résultat de recherche d'images pour

2010 yılında ülkemizi maNga « We Could Be The Same » adlı şarkısıyla temsil etmiş ve 170 puanla ikinci olmuştu. Grup, ülkemize ilk defa ikincilik getirmiş ve büyük bir gurur yaşatmıştı. Sahne performansı ve şarkısıyla Eurovision’a damga vurmuştu. Bugün sosyal medyada hala maNga’nın birinci olamaması konuşuluyor ve espriler yapılıyor. İkinciliğimizin 2020’li yıllarda da gündeme geleceğinden hiç şüphemiz yok.

1.Eurovision’dan çekildik!

Résultat de recherche d'images pour

2013 yılında TRT, Eurovision’dan çekildiği açıklamıştı. TRT’nin çekilme nedeni ise Big 5 uygulaması ve jüri oylaması olduğu açıklanmıştı. Son yıllarda ise sebep olarak LGBT ön plana çıkıyor ve farklı farklı açıklamalar yapılıyor. TRT 2020’li yıllarda Eurovision’a katılır mı bilmiyoruz. Ancak Eurovision’a katılmamamız bizleri derinden üzüyor. Youtube’da performanslarımızın altına ise « Turkey Come Back » yazılarını okumak bizleri derinden yaralıyor.