October 16, 2024
Türkiye

21 Peron: “Türkiye Eurovision’a katılmalıdır”

21 Peron: “Türkiye Eurovision’a katılmalıdır”

1979 yılında 21.Peron “Seviyorum” adlı şarkısıyla İsrail’in Kudüs şehrinde Türkiye’yi Eurovision’da temsil edecekti ancak Arap ülkelerinin baskısı nedeniyle TRT yarışmadan çekilmişti. 21. Peron ‘Oda TV’ ile gerçekleştirdiği bir röportajda bu konuyla ilgili açıklamalar yaptı.

Grubun klavyecisi Andreas Wildermann’a göre Arapların gücü sadece Türkiye’ye yetti.

“Eurovision’a katılma fikri Maria Rita Epik’in gruba katılımıyla doğdu. 1979 Eurovision Türkiye finaline amatör bir grup olarak katılıp, halk oylamasıyla birinci seçilmiştik. Sanırım kazanan şarkının halk oylamasıyla belirlendiği ilk ve son yarışmaydı. Petrol krizi dönemiydi, OPEC (Petrol ihraç eden ülkeler, yani S.Arabistan, Libya, Katar  vs.) petrol fiyatlarını ikiye katlayınca ve de İran’da işbaşına gelen molla rejimi ABD’ye uzanan vanaları kısınca kriz patlamıştı. Yarışmanın İsrail’de yapılması vanaların başındaki Arap ülkelerinin tepki göstermesine yol açtı, başbakan Bülent Ecevit’ti, bu hükümete  Kudüs’teki finale katılmaması yönünde baskı yaptılar. İki satırlık, gerekçe bile içermeyen matbu bir yazıyla finale katılmaktan vazgeçildiği gruba bildirildi, bulaşık bezi gibi kenara atıldık. Tarih tekerrürden ibarettir, Arabın gücü sadece Türkiye’ ye yetti, diğer ülkelerin finalistleri Kudüs’e gidip çatır çatır yarıştılar, şarkılarını söylediler. Moralimiz bayağı bozulmuştu, amatör bir grubun yarışma katılımını politik omurgasızlıkla silmek çok kolaycı ve ucuz bir hamleydi … Akabinde 21.Peron, Tanışma adlı albümü kaydetti, album Hey Dergisi albüm listelerinde 8.ciliğe kadar yükseldi, 1979 yazına girerken üyeler yaklaşan mezuniyet sınavlarına hazırlanmak üzere müzik çalışmalarına noktayı koydu.”

Grubun gitaristi Haluk Öztekin’e göre Ecevit, Kadafi’nin yanında yer aldı.

“O dönemlerin Kaddafi ve OPEC’e bağımlı bir petrol politikasıdır esas neden.  Sayın Ecevit, Eurovision finali Kudüs’ te yapılacağından Kaddafi’ nin yanında yer aldı ve bizi yarışmadan çekti.”

Türkiye’nin katılımına gelirsek gruba göre Türkiye yeniden Eurovision’da yer almalı. Andreas Wildermann’a göre Türkiye yeniden Eurovision’a katılırsa temsilcisini ulusal final ile belirlemeli.

“Evet Türkiye Eurovision’a katılmalı. Başka yarışmalara da katılmalı. Katılacak şarkıyı popstar, süperstar, organizatör, prodüktör, menajer, Kültür Bakanlığı ve plak şirketleri döngüsü içinden değil, kimseye eyvallahı olmayan müzisyen/müzik programı yapımcısı/müzik yazarlarından oluşan bir jüri, halkın da izleyeceği eleme yarışması ile belirlemeli. Yarışmaya katılıp iyi sonuç almak tabii ki katılan sanatçıya artı yazar, sanatçının en geniş kitlelerle buluşmasını sağlar. Yarışmanın müziğe birşey kazandırması ve kalıcı değer taşıması için katılan şarkının özgün, ait olduğu coğrafyadan da beslenmiş, klişelerden uzak olması gerektiği kanısındayım. Yarışmaya katılmamak kaybettirmez, senelerdir kaybettirmedi de. Çok somut sorunlarla mücadele eden, açlık sınırındaki halkımız bu eğlenceyi umursamaz bile, böyle bir gündem yok…”

Alp Gültekin de Türkiye’nin katılımını destekledi.

“Eurovision önemli.. bütün dünyanın gözünün üzerinde olduğu bir yarışma dahası yeni sanatçıların ve toplulukların tanınmasına neden olabilecek büyük ödüllü bir yarışma çok iyi bir hedef, bu ve bunun gibi uluslararası yarışmalar yapılmalı ve Türkiye’den sanatçılar kesinlikle katılmalı, katılmak ilerlemek icin bir kazançtır, bir yoldur, var olanın bir başka yolu. Geri çekilmek… Adı üzerinde geri kalmak!”

Kaynak: Oda TV