İsrail nasıl bir organizasyon yapacak?
64. Eurovision Şarkı Yarışması Kudüs’te gerçekleşmesi planlanıyor. Peki Kudüs Eurovision için ne kadar güvenli, yarışma’nın bütçesi ne kadar olacak, Türkiye katılacak mı?
Arap ülkeleri
Haberleşme Bakanı Ayoub Kara, Körfez ülkeleri ve Fas gibi Arap ülkelerini Eurovision’a katılmaları için çağrı yapmayı planlıyor. Haberleşme Bakanı Ekim ayında Dubai’deki Dünya Medya Konferansı’na katıldı.
“Müzikal tarzını Avrupa taleplerine göre uyarlayabilirlerse, Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmak ve birlikte yaşama ve barışı yayınlamak için Kudüs’e gelmelerini istiyorum.”
Yarışma nerede düzenlenecek?
Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat geçikmedi ve şehirde stadyumun yeterli olup olmadığını kontrol etmeye başladı. 12 bin kişilik arenada bulunsa da “Şu anda, çelişkili versiyonlar var ve önümüzdeki birkaç gün içinde işler daha da netleşecek. İkinci alternatif ise, 30 bin kapasiteli Teddy Stadyum.”
Oteller yeterli mi?
Turizm Bakanı Yariv Levin, İsrail ve Kudüs’ün gelecek yıl Eurovision Şarkı Yarışması için bir sorunu olmayacağını söyledi. “Kudüs işgalinden bu yana otellerin hazırlandığı dönemde uygun fiyatlarla rezervasyon yaptırmak için yüzde 30 oranından geçti. Bu etkinlik İsrail’in bir vitrini olarak faydalanmalıdır. Şüphesiz ki bu karlı bir yatırımdır. Reklam maliyetini üç ya da dört saat yüz milyonlarca kişinin izleyeceğini hayal edemeyiz, zaten yarışması’nın maliyetini kapsamaktadır. Turistlerin geliri de hafife almayın. O anında bir yatırım geri dönüşü.”
İsrail Otel Derneğinin genel müdürü Amir Hayek, “Güvenlik burada sakin olacak, bu yüzden otel odaları bulmak zor olacak, Kudüs’te bulamazsanız, şehrin eteklerini veya uzak yerleri gezebilirsiniz. Bir saatlik yolculuk dünyanın sonu değil.”
Kudüs Otel Birliği başkanı Barnéa Yishai:”Gelecek yıl, şehirdeki otellere 500 tane daha oda eklenecek ve özel hazırlık yapmaya gerek yok. Kudüs, ülkenin en büyük turizm şehri haline geldi, hatta Eilat’tan bile daha fazlası. Ziyaretçilerin bazıları Tel Aviv’de veya Kudüs civarında kalabilecekler, dolayısıyla Eurovision’un tüm oteller üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır. Güvenlik gerginliği belli bir dereceye kadar iptallere yol açsa da, doluluktaki artış eğiliminin devam edeceğini umuyoruz. Önemli olan, sessiz kalmak ve mükemmel bir Eurovision zevkine müdahale etmemek.”
Bütçe ne kadar olacak?
Bakanlara göre, Eurovision’un maliyeti 100 ila 150 milyon şekel arasında olacak. Haberleşme Bakanı, % 75’inin Avrupa Yayın Birliği’nden geleceğini ve sponsorluk ve reklam gelirleri olacağını belirtti. “Ülkeler kendilerine katkıda bulunuyor. Örneğin İsrail, bu yıl yarışmaya katılım için 100 bin avro harcadı. Açıkçası, uygun olduğu hallerde, İsrail Devleti projeye yatırım yapacak ve destek verecektir. Kudüs’teki Eurovision Şarkı Yarışması’nın varlığı, yüksek turist yoğunluğunun bir akışını getirecek ve ekonomik olarak karlı olacaktır.”
Bu arada bakanlık üst düzeyde bir yayın için gereken ihtiyaçları incelemek ve hazırlıklara başlamak için şimdiden şirketlerden randevu aldı.
1973 temsilcisi İlanit “Bugün dünyanın gözü önünde bulunuyoruz ve güzel, müziğimiz ve misafirperverliğimizle ve tüm dünyamızda sorunlara rağmen iyi bir hayatımız olduğunu görmeyi hak ediyoruz. Bağımsızlık Günü’nde meşalelerin aydınlatılması töreninin güzel yapılması, neden bunu Eurovision’da yapamayalım ki?”
Türkiye katılacak mı?
Yapılan haberde “Türkiye’nin katılımı da belirsiz” diye yazıldı. Radyo Televizyon sunucusu Yigal Ravid: Türkiye 40 ya da 20 yıl önce katılmadı, bu yüzden bu sefer olmayacak” dedi.
Kaynak: Makor Rishon gazetesi